عوامل موثر در تقویت حافظه
به طور کلی تقویت حافظه یعنی همان یادگیری بهتر ، چرا که هر آنچه در فرایند یادگیری تأثیر دارد بالطبع در حفظ و نگهداری ذهنی نیز موثر است . اگر قوانین یادگیری را بخوبی بدانیم و به آن عمل کنیم ، یادگیری بهتر صورت می گیرد و در نتیجه مطالب را آسانتر به ذهن می سپاریم . در هر حال با در نظر گرفتن آنچه که موجبات فراموشی انسان را بیشتر فراهم می آورد ، به اختصار به عوامل موثر در تقویت حافظه اشاره می کنیم .
معنا دار بودن موضوع یادگیری
هر قدر موضوع یادگیری معنا و مفهوم روشنتری داشته باشد و دانش آموزان به سهولت آن را درک کنند . راحت تر و سریع تر می توانند مطالب را به خاطر بسپارند .بدیهی است حفظ کردن و به خاطر سپردن قطعه شعری که فرد بخوبی معنا و مفهوم آن را می داند و چه بسا از آن لذت می برد ، بسیار آسانتر از حفظ کردن چند بیتی است که بر معنای ش بخوبی آگاه نیستند .
تکرار و یا مرور ذهنی آموخته ها و به کار بستن آن ها موجبات تقویت حافظه را فراهم می سازد .
کل خوانی
همان طوری که در جریان یادگیری ، فراگیرنده ، ابتدا کل امر آموختنی را درک می کند و سپس به بررسی اجزای تشکیل دهنده آن می پردازد . در جریان حفظ و به خاطر سپردن مطالب نیز همین اصل مورد توجه است و مطالعه کل موضوع ، یادگیری معنا می سازد و حفظ آن را آسانتر می کند .
دقت به هنگام مطالعه
برای اینکه بتوانیم مطلبی را بهتر به خاطر بسپاریم ، لازم است با نیت قبلی و انگیزه مشخص شروع به مطالعه آن کنیم و به هنگام خواندن یا گوش دادن به متن ، تمرکز ذهنی و دقت کافی داشته باشیم . مطالعه کتاب درسی و غیر درسی با اکراه و بی میلی و در حالت خواب آلودگی و بی حوصلگی ، زمینه به یاد سپاری مطالب را فراهم نمی سازد
پرهیز از حفظ مطالب طولانی بدون فاطمه واستراحت کافی
زمانی که مطالب حفظی خیلی طولانی و خسته کننده باشد از میزان دقت و تمرکز ذهنی فرد کاسته می شود . آزمایش های مختلف نشان می دهد که یادگیری و حفظ کردن مطالب بصورت غیر متمرکز یا پراکنده موثرتر است و در زمان کمتری صورت می گیرد . مثلا دو تمرین که هر کدام 20 دقیقه طول بکشد موثرتر از یک تمرین 40 دقیقه ای است .
لازم است فراگیران پس از یادگیری و حفظ مطالب مورد نظر حتما استراحت کنند ، تا
اینکه مطالب به خاطر سپرده شده فرصت و مجال استحکام ذهنی را پیدا کنند و از تداخل ذهنی و مزاحمت در یادگیری بعدی جلوگیری شود .در واقع برای اینکه مطالب حفظ شده به صورت حافظه بلند مدت در ذهن ما بماند و زود فراموش نشود شایسته است به آن فرصت کافی برای استقرار و استحکام ذهنی داده شود .
نقل وبیان آموخته ها
برای اینکه مطالب آموخته شده بهتر در ذهن بماند لازم است چند بار برداشت ها و محفوظات ذهنی را برای خودمان یا دیگران بیان کنیم . بدیهی است نقل مطالب زمانی می تواند به صورت موثر و خوشایند صورت پذیرد که کل مطالب برای شخص بازگو کننده مفهوم بوده و درک درستی از آن به دست آورده باشد .
چند روش برای داشتن حافظه مطلوب
1- یک لیست از اعمالی که می خواهید انجام دهید تهیه کنید
2- موضوعاتی را که می خواهید به خاطر بسپارید دسته بندی کنید .
3- ایجاد ارتباط بین مواردی که باید به خاطر بسپارید .
4- افکار خود را خلاصه کنید
5- تا آنجا که می توانید مطالعه کنید . و خود را بیازمایید .
6- آرامش خود را حفظ کنید
منبع : کیانی ، کاظم ، اسرار تقویت حافظه با طب گیاهی