صلوات را خدا گفت
صلوات بر پیامبر(صلی الله علیه وآله ) و خاندان پاک او یاد کرد پیوسته خداوند متعال و فرشتگان است .درآیه 56 سوره احزاب ، خدواند ما را به صلوات بر محمد و خاندان او فرمان داده است . یکی از اعمال روز غدیر بسیار صلوات فرستادن است.
امام رضا (ع) در وصف این روز فرموده اند: «[روز غدیر]روز صلوات فرستادن فراوان است.»1
امام صادق (علیه السلام) نیز فرمودند: «سزاوار است [روز غدیر] صلوات بسیار فرستاده شود.2
کلمات صلوات
برخی از عالمان علم حروف می گویند: صلوات -که در عربی به صلوه نوشته می شود- مرکب از این کلمات است. صاد صلوات از «صمد» است .لام آن از «لطیف» ، واو آن از کلمه «واحد» ، و هاء صلوات از واژه «هادی» گرفته شده است ، و همه این کلمات از اسماء خداوند هستند . می گویند: صلوات یعنی تسلیم شدن ، یعنی تسلیم نماید خود را برای کسی که خدا را وصی و خلیفه خود گردانیده است.
معنای صلوات
از امام کاظم (علیه السلام) درباره آیه «ان الله و ملائکته یصلون علی النبی یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه و سلموا تسلیما؛ خدا و فرشتگان بر پیامبر درود می فرستند. ای کسانی که ایمان آورده اید بر او درود فرستید و سلام گویید و کاملا تسلیم (فرمان او) باشید.» پرسیدند، فرمود: «درود فرستادن خدا نوعی رحمت از سوی اوست و درود فرشتگان ستایشی است از آنان نسبت به رسول خدا، و درود مومنان دعایی از آن ها برای پیامبر (صلی الله علیه و آله)»3
شرط قبولی دعا
حضرت علی (علیه السلام) فرمودند «هیچ دعایی به آسمان نمی رسد ، مگر این که دعا کننده بر محمد و آل او صلوات بفرستد.»4
امام صادق (علیه السلام) نیز فرموده اند «هر که را حاجتی به خدای عزوجل باشد ، باید با صلوات بر محمد و آلش آن را آغاز کند و سپس حاجت خود را بخواهد و باز هم در پایان، صلوات بر محمد و خاندانش بفرستد ؛ زیرا خداوند عزوجل از آن کریم تر است که دو طرف دعا را بپذیرد و میانه را وانهد.»5
بوییدن گل با صلوات
یکی از یاران امام صادق (علیه السلام) می گوید : گلی به آن حضرت دادم ، گرفتند و بوئیدند و بر هر دو دیده گذاشتند ، سپس فرمودند : هر که گلی را بگیرد و ببوید و بر دیده ها بگذارد و بگوید «اللهم صل علی محمد و آل محمد» ، هنوز بر زمین نگذاشته باشد که گناهانش آمرزیده شود.6
برکات صلوات
صلوات بر محمد و آل محمد از نورانی ترین کلمات ، پرفیض ترین دعاها و با برکت ترین ذکرهاست این سخن در روایات اهل بیت (علیه السلام) شواهد بسیار دارد:
* صلوات سبب برآورده شدن حاجت ها و رضایت خداوند است .
* پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند: هر کس یک بار بر من صلوات فرستد ، از گناهان او ذره ای باقی نماند.
* فرستنده صلوات بر پیامبر به آتش دوزخ وارد نمی شود.
* پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: هر کس بر من زیاد صلوات فرستد ، از تلخی مرگ و جان کندن ایمن شود.
* فرشتگان به مجلسی که در آن ذکر صلوات باشد ، حاضر می شوند.
* صلوات، فقر را از میان می برد.
* رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: وقتی چیزی را فراموش کردید ، بر من صلوات بفرستید که موجب یاد آمدن آن چیز خواهد شد.
* امام صادق (علیه السلام) فرمودند: هر کس بعد از نماز صبح و نماز ظهر بگوید «اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم» نمی میرد تا این که حضرت مهدی (عج) را درک کند و به ملاقاتش نایل آید.
* صلوات ، اسباب خشنودی پیامبر(صلی الله علیه و آله) است.
*صلوات ، اسباب عافیت و تندرستی است.
* برای خلاصی از دشواری ها صلوات بفرستید.
* رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرموده اند: صلوات و درود بر من و خاندان من نفاق را از بین می برد.
* نزدیک ترین شخص به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در قیامت کسی است که صلوات بیش تری بر آن حضرت فرستاده باشد.
پی نوشت ها :
- 1- اقبال.ص464
- 2- وسائل الشیعه ،ج7،ص325
- 3- میزان الحکمه،ج7،ص3166
- 4- همان
- 5- اصول کافی،ج6،ص89
- 6- وسائل الشیعه،ج2،ص171